"SF. TREIME" HUEDIN II
CENTRUL PAROHIAL
PENTRU
COPII ŞI TINERI
La data de 1 noiembrie a anului 2009, pornind de la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos „Tinere, ţie îţi zic scoală-te!” (Lc. 7,14), şi de la gândul că nu putem pretinde tinerilor ceva, de nu le vom da noi hrană spirituală, am pus în aplicare proiectul „Centrul parohial pentru copii şi tineri”, proiect iniţiat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (16 iulie 2008).
În alcătuirea activităţilor ne-am folost de ghidul practic „Centrul parohial pentru copii şi tineri”, tipărit de Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Patriarhiei Române. Spre bucuria noastră şi a părinţilor proiectul a avut o reverberaţie neaşteptată în sufletul copiilor şi tinerilor din parohie şi din oraş, participând la serile duhovniceşti un număr de 110-120 de elevi (clasele I-XII); participare benevolă, fără nici o obligaţie de natură şcolară.
Activităţile Centrului le desfăşurăm joi seara, de la orele 18, în trei cicluri de câte şapte săptămâni (Postul Mare; Perioada Paşte - Rusalii; Postul Crăciunului). Programul serilor duhovniceşti este acum foarte familiar copiilor: rugăciune, cuvânt de învăţătură, dialoguri duhovniceşti, proiecţiii documentare sau filme cu tematică religioasă, cîntare. Am considerat acest proiect şi ca o contracarare a fenomenului sectar în rândul tinerilor din Huedin (Joi seara, la aceaşi oră are loc întâlnirea de tineret penticostală).
Bucuria cea mai mare pe care o avem este atunci când ne întâlnim cu tinerii la Taina Spovedaniei şi a Împărtăşaniei. Aici putem discuta cu fiecare tânăr în parte, oferind sfaturi folositoare pentru viaţă. Este o binecuvântare să-ţi treacă pragul bisericii în Postul Mare peste 700 de elevi şi pentru aceasta dăm „Slavă lui Dumnezeu!”
La realizarea acestui proiect beneficiez de sprijinul doamnei preotese cât şi de cel al D-lui. Prof. Tulbure Claudiu de la Liceul „O. Goga” Huedin. Totodată, menţionez sprijinul financiar al Consiliului Local, fără de care nu am fi putut să desfăşurăm activităţile noastre, precum şi excursiile pe care le-am organizat pentru copii, la Mănăstirile Râşca Transilvană şi Piatra Craiului. Am avut ca invitaţi colegi din protopopiat, medici de specialitate, profesori, care au împărtăşit copiilor sfaturi folositoare pentru viaţă.
Totodată în Postul Mare am avut deschis un Atelier de creaţie biblică la care au participat tineri cu aptitudini literar-teologice. Atelierul s-a desfăşurat pe trei categorii de vârstă: cls. I-II; III - IV şi V-XII. Au fost propuse două texte scripturistice pentru interpretare: II Paralelipomena 7, 13-16 şi Matei 6,33. Atelierul de creaţie s-a desfăşurat sub formă de concurs, acordându-se câte trei premii la fiecare grupă de vârstă. Premierea a avut loc în cadrul unui concert de pricesne desfăşurat după Sfânta Liturghie în Duminica Floriilor. S-au acordat şi două premii de excelenţă pentru Carla Costea (cls. VIII) şi Hanga Adela (cls. IX) care au reprezentat Judeţul Cluj la Olimpiada Naţională de Religie (Galaţi 2011). Carla Costea a obţinut menţiune şi Premiul special al ziarului „Cotidianul”.
În cadrul acestui Centru Parohial am desfăşurat tot în Postul Mare Concursul de creaţie „Copilul în Familie”(câştigător Carla Costea – secţiunea eseu şi Taloş Maria –secţiunea pictură), am implementat proiectele „Hristos în Şcoală” şi „Hristos împărtăşit copiilor”.
PAROH,
Pr. Dr. Ciprian Taloş
Protopop de Huedin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu